Tuesday, 21 April 2015

"Flea Dan Impaknya Terhadap Anak Bulus Kita"

Gitu tajuknya... baru ada feeling macam scary sikit. Jadi sebelum saya nak proceed dengan impaknya... Baguslah kalau saya memperkenalkan hero utama kita pada tajuk ini, iaitu FLEA!!!


Flea itu dalam bahasa inggeris. Bahasa kita digelar "pinjal", sejenis kutu yang sangat suka melompat lompat dan menghisap darah si comel kita. Teringat kata Professor Amin, dalam banyak banyak kutu, kutu ini lah yang paling membazir. Dah hisap darah, berak pun seketul darah juga. Kalau tidak percaya cuba check belakang si comel kita. ada tak pasir2 hitam yang melekat kat bulu mereka (macam gambar di bawah). Ambil sikit dan titiskan air. Komfem bertukar kaler merah....

Flea dirt in a cat

Yang hitam hitam dalam gambar tu la tahi kutu atau bahasa sopannya adalah "flea dirt". Parah dah kalau dah jadi macam ni... Ramai di antara kita yang tidak aware tentang bahayanya kutu ini. Bahkan ada yang kata: "alaaaaa...... kutu je pun...  , cuci dengan air hilang la...."

Mai saya nak share sedikit fakta tentang pinjal ini:

a. Pinjal ini adalah pembawa cacing pita- Tapeworm (nanti rujuk gambar rajah ya). 

Tapeworm ini merupakan cacing yang penyet penyet tu... Jadi, pinjal ini adalah agak penting daripada sudut public health. sekiranya anak kita tertelan pinjal yang halus ni, anak kita mungkin akan mengalami kecacingan (antara simptomya gatal di bahagian anus). Bahkan si omel kita mungkin pernah buat adegan seret bontot di lantai yang agak seksi tu.


b. Bagi sesetengah owner yang agak sensitif. Anda mungkin akan mengalami "flea allergy". Bukan sahaja kepada owner, bahkan si comel kita juga bakal berdepan atau sedang mengalami masalag "flea allergy dermatitis".


Ektoparasit ini menyebabkan kulit mereka sangat gatal, maka aktiviti menjilat dan menggaru adalah sangat kerap sehingga botak botak di bahagian badan mereka.


c. Indirectly, ketika kutu ini sedang menghisap darah, mereka juga telah memasukkan parasit di dalam darah, iaitu Mycoplasma haemofelis. Saya ulang ya... parasit dalam darah. Masalah inilah yang saya cuba hendak tekan di dalam tajuk kali ini. ===>>> DEMAM KUTU.


Mycoplasma haemofelis
Flea
Secara kasarnya, saya gambarkan pinjal ini seperti nyamuk yang menghisap darah dan memasukkan kuman ke dalam darah si comel kita. (ayat yang paling ringkas untuk fahamkan owner). ada juga kes di mana si comel telah mendapat kawalan kutu terbaik dari owner, tetapi sejarah kucing tersebut yang dulunya pernah ada kutu. (saya ulang ya=>>> pernah ada kutu, mungkin dalam tempoh setahun dua yang lepas) boleh juga terkena demam ini.

Secara tiba - tiba sahaja, si comel kita kekuningan bagaikan maskot digi.. Macam gambar di bawah ini...
 
Kekuningan pada gusi si comel anda.

Kekuningan pada telinga si comel 


Walaupun Jaundice ini bukan semestinya demam kutu. Tetapi sekiranya si comel anda pernah menternak kutu, mengalami kekerapan demam, dan secara tiba tiba bertukar kuning. Janganlah tangguhkan rawatan ya.
Walaubagaimanapun, pencegahan adalah lebih baik daripada merawat.

 
KAEDAH KAWALAN DAN PENCEGAHAN!

a) SPOT ON

Untuk kaedah ini, kelebihannya adalah menjimatkan mata dan sangat mudah untuk digunakan. Akan tetapi, dari segi harga adalah agak $$$. Hanya dengan meletakkan di leher si comel kita, makanya ubat tersebut akan menjalankan tugasnya sebaik mungkin. Setiap jenama ada kelebihan masing masing.. ada yang turut menyumbang untuk cacing jantung dan cacing pita, roundworm dan cacing cangkuk.




b) Kaedah spray

Bagi teknik ini, adalah agak leceh kerana kita perlu pam mengikut berat si comel kita. terlebih bakal menyebabkan keracunan dan sekiranya terkurang maka kutu tersebut akan melompat girang (underdose).Dan perlu pastikan ubat yang di spray tersebut kering di badan si comel sebelum membenarkan mereka menjilat.




Pada saya kedua dua teknik di atas adalah "kill method" dan boleh kitakan preventive juga berbanding kaedah mandi dengan ubat kutu atau shampoo kutu... Apa apa pun, persekitaran juga perlu dijaga memandangkan sekiranya kucing kita ini outdoor atau semi outdoor, maka agak sukar untuk kita mengawal kawalan kutu keluar dan masuk.hehe

Ok la buat setakat ini.. nanti saya update lagi ya. sebarang soalan bolehla tinggalkan di bawah. nanti saya selitkan semula di dalam blog ini ya.


Saturday, 21 February 2015

Hidupku sebagai doktor haiwan

Hari ini kekurangan momentum rasanya. tidak ketahui apakah diagnosis bagi penyakit ni. mungkinkah eustress atau distress? So, i nak ambil kesempatan ni untuk berkongsi sedikit kisah kehidupan saya sebagai doktor haiwan di sebuah klinik kampung yang terletak di Kampar, Perak.

8haribulan 8... kosong giler klinik di awal pembukaan...


Diteratak usang ni menjadi tempat mencari rezeki kami. Dan sebenarnya saya tidak meletakkan klinik ini sebagai landasan bisnes semata-mata. Dalam usaha seharian mencari rezeki, tempat ini juga pertemukan saya dengan pelbagai jenis ragam manusia dan sentiasa memujuk diri untuk melakukan yang lebih baik daripada yang sebelumnya (walaupun bukan yang terbaik di mata insan lain).

Sebelum saya bercerita jauh tentang kerjaya saya sebagai vet, saya pernah menyimpan impian untuk memiliki perniagaan saya sendiri pada suatu ketika dahulu. Bermula dengan bekerja sebagai cleaner di sebuah klinik haiwan di ipoh, kemudian masuk sebagai peljar praktikal dan akhirnya sebagai locum vet di klinik klinik berbeza. Banyak yang boleh dipelajari walau di mana pun kita berada. Paling utama ada impian, ada rancangan, dan usaha ke arah tersebut. 

Kehidupan sebagai vet di kawasan suburban adalah berbeza dengan keadaan bertugas di kawasan urban. Berdepan dengan lapisan yang sedikit berbeza dan cara menangani klien juga pada saya agak berbeza, sehinggakan jenis pesakit juga boleh range dari kerbau, kambing, kucing, anjing, itik sehingga lah ke kera, ular dan lain lain.



Saya Sayang kerjaya dan kehidupan saya



Gambar ini diambil dua hari sebelum arwah ayah meninggal (13.3.2014)

Bersama Doc Natrah Razak Dan Doc Azlan Shah yang femes gitu!!
Kerjaya vet di kawasan ni bukan lah glamer mana pun. Bak kata makcik makcik, ala, doktor kucing je pun... anak makcik doktor orang. Hahaa! Takpala. Saya pilih jalan ni dan kerjaya ini membuatkan saya lebih bermaya dan bersemangat bukan sahaja untuk haiwan bahkan untuk manusia segajat.



Kucing sekitar banjir di kampung gajah, Perak.


Satu yang menjadi kebanggan saya da Mr suami (Doc Daud) adalah berjaya memberikan inspirasi kepada vet-vet melayu yang lain untuk ceburi bidang haiwan kesayangan (yang dahulunya ditakuti oleh student melayu especially) dan memiliki klinik mereka sendiri. wooohooo!!!



Tahun 2015, memasuki keempat beroperasi menjadikan diri bertambah semangat untuk meng"upgrade" dan menambah peralatan diagnosis bagi kegunaan kes.-kes yang masuk. Doakan kami untuk branch yang kedua ya!!! (dah tertangguh sejak mengkaji pasaran ekonomi yang kurang memberansangkan pada tahun 2015 ini).

Saturday, 19 July 2014

Sambungan- Vaksinasi

Ingat lagi tak entry tentang vaksin yang saya pernah update dalam tahun lepas?


Vaksin bagi baby fur kita terbahagi kepada 2 jenis:-

a. Inactivated vaccine

b. Killed virus vaccine

Commercial vaccine yang terdapat di dalam pasaran kita terdiri daripada:
  • 4-in-one vaccine
  • 5-in-one vaccine
  • FIP vaccine(one type)
  • FeLV vaccine (one type)

Jadi, vaksin yang manakah yang sesuai untuk si comel kita???

Pada saya adalh lebih penting untuk kita memahami apakah kandungan vaksin tersebut sebelum kita membuat keputusan untuk menvaksin si comel kita. Seperti di dalam entry saya yang terdahulu, vaksin ini BUKAN ANTIBIOTIK. Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk kita vaksin si comel kita ketika  keadaan mereka SIHAT.

Bukan semua jenis vaksin sesuai untuk si comel dan keadaan rumah kita. Sebagai contoh, bagi pembela kucing yang memiliki lebih dari satu ekor kucing adalah digalakkan untuk menvaksin si comel mereka dengan FeLV. Feline leukemia virus (FeLV) vaksin ini terdapat di dalam 5-in-one vaccine dan turut terdapat dalam single dose vaccine. Akan tetapi adalah digalakkan owner untuk test si comel mereka sebelum mengambil suntikan jenis ini.


4-in-one vaccine bermaksud dengan satu suntikan vaksin ini mempunyai 4 jenis virus/bakteria. Dalam erti kata lain, sepatutnya si comel anda dilindungi oleh 4 jenis penyakit/ agen ini. Begitu juga bagi 5-in-one vaccine.


Di kebanyakan praktis/ klinik menggunakan vaccine 4-in-one, dan mengandungi:

a. Feline herpes virus
b. Feline calicivirus
c. Chlamydophila felis (bacteria)
d. Feline Parvovirus



Di dalam 5-in-one vaccine, mengandungi kesemua 4 jenis di atas dan penambahan Feline Leukemia Virus (FeLV) .



FURD-Feline upper respiratory disease complex (Selsema kucing)





FURD bunyinya sangat komplek. Kalau diperhatikan 3/4 agent yang berada di dalam vaksin adalah untuk mencegah selsema. Serius! Selsema mampu membunuh anak-anak kucing kita. Oleh sebab itu, kami sangat menekankan vaksinasi. Virus tidak mampu dirawat dengan antibiotik!! Disebabkan itu kita dapat mencegah melalui vaksinasi yang BETUL!

Betul merujuk kepada tarikh vaksinasi yang betul. Ada yang datang dengan rekod yang caca merba. On paper memang cantik. tapi objektif vaksinasi bagi memberikan perlindungan yang optimum tidak tercapai.salah satu contoh seperti ini:


Mengikut guidelines yang diberikan oleh World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), vaksinasi perlu dilakukan seawal umur 6-8 minggu dan diulangi selepas 3-4 minggu sehingga mencapai umur 14- 16 minggu.

Dalam bahasa yang mudahnya seharuskan 3 kali suntikan sebelum mencapai 16 minggu usia, dalam tempoh sebulan sekali. :)


FIP- Feline infectious peritonitis (BUSUNG AIR)


FIP vaccine sebenarnya tidak begitu direkemen oleh kebanyak vet. Disebabkan faktor2 berikut:


Kita mampu mengubahnya. :) Cegahlah sebelum terlambat. :)


Setakat ini sahaja...




Wednesday, 18 June 2014

Feline nutrition- cont..

Salam! hi hi! almost 4 bulan lebih tak update blog. Last update pun few days before my beloved dad pass away. Lama juga nak loading mood dan cari entry baru. Entry yang lama kena tunggu mood loading 100% baru sambung update semula.

Hari ni nak story sikit la pasal pemakanan kucing yang kerap diajukan kepada vetsekalian. Secara jujurnya saya ni bukan die hard fans mana mana brand. Sebab saya ni skeptical sikit. I do believe that good food comes with good price. Kucing bukan seperti kita sumbat apa pun beres. Sejak azali lagi kita memang tahu kucing dan ikan memang tak boleh dipisahkan. Sehingga sekarang masih ramai owner yang hanya memberikan ikan sebagai main course untuk kucing mereka.  Banyak fact yang perlu we get it right. Sebab nutrition bukan lah semudah ABC.

Antara soalan yang kerap ditanya,
  • Kenapakah kucing saya bulu gugur?
  • Kenapa bulu kucing saya kusam?
  • Kenapa kucing saya terkena masalah susah nak kencing?

Kalau difikirkan secara logiknya...
Berapakah harga sekilo ayam di pasar? Peningkatan harga barang mentah di pasaran dunia pasti juga memberi kesan kepada harga makanan kucing dan anjing. Kalau dengan harga yang murah, tapi janjinya outcome makanan itu seperti Va Va Voom seperti tak masuk akal, rasanya kita boleh fikir sendiri kot.

Acapkali jawapan diterima adalah bilangan kucing yang kian bertambah menyebabkan BAJET lari dan cara terbaik, kita terpaksa bertukar ke makanan yang jauh lebih murah. Banyak cara dan alternative yang kita boleh pakai. Misalnya breeder bag yang offer harga lebih murah berbanding pek pek kecil yang ada di pasaran. serta pertambahan petshop yang saling throw price saya rasa secara tidak langsung dapat membantu owner untuk mendaptkan premium food dengan lebih murah.


Sedikit panduan mudah untuk memilih makanan yang sesuai untuk si comel kita:

1.UMUR
Anak kucing boleh mula diberi makanan seawal sebulan (sebelum diceraikan susu), tetapi kita harus memastikan makanan yang diberikan itu mempunyai saiz kibble (biskut) yang tidak merosakkan struktur gigi dan gusi mereka yang sangat lembut. Kategori yang paling awal adalah weaning group atau baby cat. Saiz biskut bagi kategori ini adalah lebih kecil dan lembut. Weaning group atau baby cat ini sesuai untuk anak kucing yang berumur antara 1 bulan ke 4 bulan umur. Dan disebabkan kandungan high energy density, makanan ini juga sesuai untuk ibu kucing yang senang mengandung atau yang menyusukan anak kucing.


Group yang kedua adalah kitten atau growing group.
Fasa ini adalah fasa penting dalam menentukan sama ada kucing kita akan mengalami pertumbuhan yang sihat atau yang terbantut. Nutrisi yang baik diperlukan secara optimum untu tumbesaran yang sihat. Kerana pada ketika inilah, kulit yang sihat akan menghasilkan bulu yang sihat, protein yang secukupnya diperlukan untuk body mass yang mantap dan montok gitu!





Tatkala umur kucing kita memasuki 1 Tahun/ 12 bulan, makanya mereka ini telah memasuki alam dewasa... yiiihhuuuu!!! Anak dara dan teruna sudah. Pada fasa ini saya lebih tekankan kepada ADULT food. kerana pada ketika ini saiz kibble adalah lebih sesuai dengan mereka. Terdapat juga brand yang menghasilkan kibbles atau biscuits yang bersesuaian dengan keperluan nutrisi BREED kucing tersebut, Misalnya ROYAL CANIN Persian, Royal canin Maine Coon dan sebagainya.




Pemilihan makanan mengikut LIFESTYLE atau keperluan kucing kita juga boleh misalnya:
a) Indoor/ outdoor
b) Neutered range: Neutered young male/ young female
c) Obesity



Bukan semua yang diletakkan di atas boleh dibeli di petshop. inilah adalah kerana ada sesetengah produk merupakan PRESCRIPTION DIET. Apakah itu?? Prescription diet merupakan makanan yang dirumus khas bagi merawat sesetengah penyakit atau dalam erti kata yang lebih tepat adalah untuk membantu mencepatkan proses penyembuhan si comel anda.

Salah satu contoh seperti URINARY S/O seperti di bawah. atau C/D diet dari jenama science plan. Makanan ini dirumus khas bagi merawat masalah FLUTD atau biasanya kita panggil batu karang. Malangnya, kegagalan owner untuk mengikuti arahan yang diberikan menyebabkan si comel mereka datang kembali atas masalah yang sama dan kebanyakan menjadi lebih parah.

Produk yang sangat laris di pasaran!! disebabkan terlalu banyak kes FLUTD.
Diabetic yang dirumuskan bagi membantu owner yang mempunyai si comel yang mengidap Diabetis
Hypoallergy menjadi pilihan selain Z/d diet dari science plan bagi merawat penyakit kulit yang berpanjangan selain terlalu sensetif terhadap makanan yang lain.
Renal diet didesain khas untuk pesakit buah pinggang yang didiagnos awal.

Gastrointestinal ini dirumus khas untuk merawat masalah cirit birit yang kronik dalam si comel kita




Dalam tempoh penggunaan precription diet, 100% makanan hanyalah itu. Dan jika diperhatikan hampir kesemua produk prescription ROYAL CANIN mengandungi logo S/O index.

Fuhhh!! Lenguh jari jemari dan ambil masa yang sangat lama untuk saya update entry kali ni. Sejujurnya sangat banyak produk di pasaran. Tak dapat la saya nak update semua. Harap owner boleh make wise decision dalam memilih makanan yang sesuai untuk keperluan si comel anda.












Tuesday, 11 March 2014

Oh!!! No!!! It's Wormmmss... (Censored)

Today I like to share some knowledge that I think most owners well familiar with. But, I'm not sure whether do the owners know that different worms may cause different clinical signs (symptoms) to our pets. I'll also will discuss about the route of infection and how we can prevent it. generally this topics can be applied for both cats and dogs.

There are four common worms that inhabits in our pet's gastrointestinal system. (more specifically is in the intestines). The four common types of worms are:

  • Tapeworms (Cestodes)
  • Roundworms
  • Hookworms
  • Whipsworms
The morphology (rupa bentuk) describe the name of the worm. 

Roundworms (Toxocara sp.)
Hookworm (Ancylostoma caninum)




Hookworms on the mucosa of intestine



Tapeworms (Dipylidium caninum)
TAPEWORMS

  • Platyhelmiths (Cestoda)
  • It is also known as flatworm due to it segmented, flattened dorsoventrally
  • This type of worms are hermaphrodite (they have both male and female organs).
More specifically, they are two types of worms that common in Malaysia's cat.
  1. Dipylidium caninum
  2. Taenia taeniformis
D. caninum is the most common tapeworn in cats (less common in dogs).

Flea is the intermediate host for this worm. (Can u see how they correlate with each other -> so please never underestimate what flea can harm our pets). 

Flea (Ctenocephalides felis)
Zoonotic risk: Accidentally ingested the infected flea can transmit the worms to human.
Butt stratching is common sign observed in our pets. Reasons behind this is:

The proglottis (segment of the tapeworms) is actively crawls from anus, hence causing peranal discomfort.


Taenia taeniformis is less common tapeworms in cats. The intermediate host is mice. That's why it is highly recommended to de-worm our pets regularly especially if our pets is outdoor.




ROUNDWORMS (TOXOCARA)
Infestation of Roundworms: Toxocariasis

There are four (4) routes of entry into the host (cat/dog)
It can be direct or indirectly:

1. Direct ingestion of developed eggs (containing the L2-the larva)
2. Indirectly:

  • via ingestion of milk (less than 4 months old kitten)--> ingested and develop into adult
  • prenatal infection (from dam to fetus) via placenta/uterus
  • ingestion of paratenic host such as rodents

HOOKWORMS
  • Hookworms is transmitted through:
  1. via ingestion of the third-stage larvae from a contaminated environment
  2. larval penetration of the skin, 
  3. ingestion of other vertebrate hosts with infective larvae in their tissues. Dogs and cats may also become infected by eating cockroaches that contain infective larvae.
  4. Transmammary transmission of larvae from the bitch to pups
  • Adult worms may live for 4 to 24 months in the small intestine.